dilluns, 3 d’abril de 2017

BLOG DE LES EMOCIONS: Educar les emocions en l'àmbit familiar


EDUCAR LES EMOCIONS EN L'ÀMBIT FAMILIAR
( http://blocs.xarxanet.org/impliquemnos/files/2015/03/casal.jpg )


Per què és important educar les emocions?
Podem pensar que les emocions ens venen innates i, per tant, ja les sabem, ja les identifiquem, ja les regulem, ja les controlem. 
Doncs res més allunyat de la realitat.
I hem d'educar les emocions tant a l'escola com en l'àmbit familiar.
Les emocions poden regir el nostre comportament i els dels nostres fills. Aprendre a identificar-les i utilitzar-les, mitjançant els principis de la intel·ligència emocional, farà una millor auto-gestió.
"La clau de la regulació emocional està a trobar l'equilibri entre el descontrol propi de la impulsivitat de l'organisme (una emoció és una resposta neurofisiològica) i la repressió" (R. Bisquerra.: director del postgrau en Educació Emocional i Benestar de la Universitat de Barcelona).
Trobar aquest punt no és gens fàcil i requereix entrenament i un bon model. No li podem dir a un nen que crida i està descontrolat, que controli la seva ira (i nosaltres cridar-li). És fàcil de dir però difícil de dur a terme, ja que, per escoltar els crits amb certa impassibilitat s'ha de tenir una autonomia emocional i no deixar-nos portar per les emocions dels altres o de l'entorn i ser capaços de relacionar-nos de manera positiva.

Com diu en R. Bisquerra, els pares amb fills adolescents us enfronteu a una tensió continua on el noi/a té un do especial per dir allò que provoca una reacció visceral als pares. Aquests han de poder regular-se per no posar-se al mateix nivell, per mantenir els límits amb afecte i amor i no amb més ira.

Us poso l'enllaç d'una pàgina de Sant Joan de Déu on es parla de les claus per a l'educació emocional en l'àmbit familiar.

http://faros.hsjdbcn.org/ca/articulo/claus-leducacio-emocional-lambit-familiar
Desitjo que tingueu una bona setmana!